Tranbärsbröd
Ett gott och saftigt bröd gjort på fördeg samt en skållning med rågkross,
med superbären tranbär och nyttiga pumpakärnor.
- Fördeg:
- 15 g jäst
- 150 g vetemjöl
- 50 g grahamsmjöl
- 250 g vatten
- Skållning:
- 2 dl rågkross
- 2 dl kokande vatten
- Huvuddeg:
- Fördegen
- 250 g vetemjöl
- 450 g vatten
- 30 g salt
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl tranbär
Gör såhär:
Rör ihop fördegen och låt den stå i rumstemperatur i 10-12 timmar. När det sedan är dags att börja med huvuddegen, så rör du först samman skållningen på rågkross och kokande vatten. Blanda sedan fördegen med vetemjöl, manitoba cream och vatten. Låt maskinen gå i 6-7 minuter. Degen ska vara seg och bilda trådar. Låt degen vila i 10-15 minuter. Blanda sedan i skållningen, låt den fördelas väl i degen. Häll sedan i saltet, pumpakärnorna och sist tranbären. Blanda degen i sammanlagt 5 minuter. Häll degen i en oljad bunke, täck med plastfilm och ställ in i kylen i 10-12 timmar.
Stjälp upp degen i en brödform på minst 35 cm och låt jäsa i 2-3 timmar. Förvärm ugnen till 250°C. Ställ in brödformen i botten ugnen och låt brödet baka i ca 10 minuter, sänk därefter värmen till 200°C och grädda ytterligare 20 minuter. Sätt sedan in en termometer och grädda tills den visar 97 grader.
Stjälp upp på galler och låt svalna under handduk
( Receptet har jag funnit på nätet tidigare)
.
Manitoba Cream Hur mycket av de mjölet?
Tack för receptet på bröd som jag ska prova. Ibland vet man inte riktigt vad man ska hitta på i brödväg.
Lika fina bilder som vanligt på mat.
Kramiz/Eivor